Herbeschrivingen (OverHolland, 2018)
Ezio Bonfanti’s essay Elementi e costruzione: note sull’architettura di Aldo Rossi uit 1970 kan worden beschouwd als een van de meest geavanceerde kritische teksten over Rossi’s werk. Hij onderzoekt Rossi’s projecten, de intrinsieke analytische kenmerken ervan, de relatie tot een theorie die uitgaat van de mogelijkheid die een project biedt tot een beschrijving en wel in het bijzonder een die aan de hand van een analyse op het niveau van de compositie moet worden uitgevoerd. Bonfanti’s bijdrage kan eveneens worden gezien als een bredere beschouwing van de fundamentele aspecten van het vakgebied, waartoe naar zijn mening met name Rossi’s werk zich leent. De twee uitgezette paden – het ene door Rossi’s architectuur te bestuderen en het andere door het voorstellen van een schema voor een analytische benadering van de architectuur – houden daarom in dat het doel en het onderwerp van het onderzoek elkaar vrijwel overlappen, alhoewel er geen sprake is van een mise en abyme.